UNTUK MENGUKUS MEDIUM CAMPURAN
PESERTA-PESERTA KURSUS PENANAMAN CENDAWAN DATARAN RENDAH DAN KURSUS PENTERNAKAN IKAN AIR TAWAR BERGAMBAR BERSAMA-SAMA ENCIK DZULKIFLI HAJI GHULAMDIN, PENOLONG PENGARAH PERTANIAN (SEKSYEN PEMBANGUNAN USAHAWAN PERTANIAN)
MENUNGGU MAJLIS PENUTUPAN
PENGHULU KURSUS MENYAMPAIKAN CENDERAMATA DARI PIHAK PUSAT LATIHAN PERTANIAN BERSEPADU PENAMPANG KEPADA PENANAM CENDAWAN TIRAM KELABU YANG YANG DILAWAT PESERTA KURSUS
BONGKA CENDAWAN SEDANG DIPERAM DALAM BILIK PEMERAMAN
PENGHULU KURSUS MENYAMPAIKAN CENDERAMATA DARI PIHAK PUSAT LATIHAN PERTANIAN BERSEPADU PENAMPANG KEPADA PENANAM CENDAWAN TIRAM KELABU YANG YANG DILAWAT PESERTA KURSUS
BONGKA CENDAWAN SEDANG DIPERAM DALAM BILIK PEMERAMAN
PENGUSAHA CENDAWAN
MESIN PENGGAUL HABUK KAYU, DEDAK PADI, KAPUR DAN AIR
UNTUK MEDIUM PENANAMAN CENDAWAN
MENYUSUN BONGKA UNTUK DIKUKUS
MENGISI CAMPURAN HABUK KAYU DEDAK PADI DAN KAPUR KE DALAM PLASTIK YANG BERUKURAN 12.5 INCI PANJANG
MENGGAUL CAMPURAN HABUK KAYU (90KG), DEDAK PADI (12KG),
KAPUR (1KG) DAN AIR (75%) TANPA MENGGUNAKAN MESIN
MENGGAUL MEDIUM CAMPURAN
FASILITATOR MENUNJUKKAN CARA MEMBERSIHKAN BONGKA CENDAWAN
SALAH SEORANG MENGELUARKAN AIR DARI DALAM BONGKA
MEMBUNGKUS CENDAWAN
MEMBUNGKUS CENDAWAN
MENIMBANG CENDAWAN
CENDAWAN YANG BELUM DITUAI
CENDAWAN YANG AKAN DITUAI
PUAN AGNES SIBANGAN (FASILITATOR KURSUS)
MENUNJUKKAN CARA- CARA MEMBERSIHKAN BONGKA
MENYUNTIK BENIH CENDAWAN
SEBAHAGIAN DARIPADA PESERTA KURSUS
PESERTA KURSSUS
PESERTA KURSSUS
.
BEBERAPA RESIPI MASAKAN CENDAWAN
DARI CIKGU KAMI
.
SUP SAYUR CENDAWAN
.
BAHAN-BAHAN:
.
Cendawan (500g)
Bunga kobis (200g)
Kacang peas muda (100g)
Jagung muda (100g)
Lobak merah (100g)
Kacang buncis (100g)
Udang @ daging (100g)
Lada putih (2 bungkus)
Rempah tumis (1 bungkus)
Bawang besar (2 biji)
Bawang putih (2 bebawang)
Daun sup dan daun bawang (0.50 sen)
Bawang (50g)
Fishball (RM1.00)
Minyak penumis
Garam (secukup rasa)
.
CARA-CARA MEMASAK:
CARA-CARA MEMASAK:
.
Udang atau daging dibersihkan, dipotong mengikut suka dan dibasuh. Fishball, cendawan, bunga kobis, kacang buncis, jagung muda, kacang peas muda lobak merah dipotong, mengikut suka dan dibasuh. Gilingkan lada putih. Tumiskan bahan yang telah dimayang hingga naik baunya. Kemudian masukkan air. Setelah mendidih masukkan lobak merah, bunga kobis, jagung muda, kacang buncis, kacang peas muda dan masak lebih kurang 4 minit. Masukkan cendawan dan biarkan selama 2 minit. Selepas itu, masukkan daun sup dan bawang serta matikan api.
.
BEGEDIL CENDAWAN
.
BAHAN-BAHAN:
.
Cendawan tiram (200g)
Udang basah (100g)
Daging (100g)
Bawang besar (2 biji)
Bawang putih (2 ulas)
Keledek/kentang (5 biji)
Lada putih (1 sudu teh)
Daun sup dan daun bawang (0.50 sen)
Tepung gandum (1/2 cawan)
Telur ayam (5 biji)
Minyak untuk menggoreng
Garam dan serbuk perasa
.
CARA MEMASAK:
.
Kentang atau keledek dibersihkan dan dipotong nipis-nipis untuk digoreng. Selepas itu ditumbuk lumat. Lada putih, bawang putih, bawang besar dan udang dikisar halus. Daging dipotong kiub kecil-kecil. Begitu juga daun sup dan daun bawang. Cendawan dibersihkan dan dicarik-carikkan halus. Gaulkan semua bahan-bahan tadi kecuali telur. Adunan tadi dibentukkan bebola kecil kemudian dileperkan. Setelah itu dicelup ke dalam telur yang telah dikacau. Goreng sehingga garing.
.
TELUR DADAR CENDAWAN
.
BAHAN-BAHAN:
.
Telur (5 biji)
Bawang besar (2 biji)
Cendawan (200g)
Cili merah (4 biji)
Garam (secukup rasa)
Minyak
.
CARA MEMASAK:
.
Cendawan yang telah dibersihkan ditumbuk halus dan dikacau dengan telur bercampur sedikit garam. Cili merah yang telah dipotong nipis dimasukkan bersama bawang besar yang telah dimayang, ke dalam campuran telur tadi. Dadarkan campuran tadi di dalam kuali.
.
CENDAWAN GORENG
.
BAHAN-BAHAN:
.
Cendawan (200g)
Telur (3 biji)
Garam (secukup rasa)
.
CARA MEMASAK:
.
Cendawan dibersihkan. Telur dipecah dan dikacau bersama garam, Cendawan dicelupkan ke dalam bancuhan telur kemudian digoreng hingga cukup masak. Angkat dan hidangkan.
.
TUMIS CENDAWAN
.
BAHAN-BAHAN:
.
Cendawan (200g)
Bawang merah (5 biji)
Bawang putih (3 biji)
Udang (50g)
Cili merah (2 biji)
Garam (secukup rasa)
Minyak penumis
.
CARA MEMASAK:
.
Panaskan minyak. Setelah pijar tumiskan bawang merah, bawang putih sehingga naik baunya. Masukkan udang dan cili merah. Kemudian masukkan cendawan serta dibalik-balikkan selama satu hingga dua minit. Rasa garam secukupnya. Kemudian diangkat.
.
CENDAWAN GORENG BERSALUT
.
BAHAN-BAAHAN:
.
Cendawan (300g)
Halia (1 inci)
Ketumbar (2 sudu)
Jintan manis (2 sudu)
Bawang putih (2 biji)
Bawang merah (5 biji)
Udang hidup (50g)
Tepung gandum (2 cawan)
Garam dan minyak penggoreng
.
CARA MEMASAK:
.
Cendawan dibersihkan. Halia, ketumbar, jintan manis, bawang merah, udang basah dikisar halus. Gaulkan bahan yang telah dikisar dengan telur dan garam secukup rasa. Cendawan diambil dan digaulkan bersama bahan-bahan tadi. Kemudian taburkan tepung gandum rata-rata. Selepas itu gorengkan cendawan tadi.
.
CENDAWAN "BALL"
.
BAHAN-BAHAN:
.
Ikan
Terpung gandum
Cendawan
Gula
.
CARA MEMASAK:
.
Ikan dan cendawan dihiris halus-halus, kemudian dicampurkan tepung gandum di dalam satu bekas berisi air mendidih. Campuran disebatikan dan dibentuk bebola. Bahan ini direbus supaya masak dalam air yang mendidih. Bahan yang telah sedia boleh digoreng atau dimakan terus.
.
APA KATA CIKGU KAMI TENTANG CENDAWAN
.
Cendawan banyak ditanam secara komersial di seluruh Asia sejak sekian lama
.
Cendawan diiktiraf sebagai sejenis herba yang banyak memberi manfaat kepaada manusia sama ada ia tumbuh meliar ataupun ditanam secara komersia
.
Bukan sahaja dimakan sebagai sayur, malah turut dijadikan serbuk di dalam bentuk kapsul, keropok dan pelbagai aneka hidangan
.
Mengandungi zat makanan dan vitamnin
.
Rasanya yang hampir menyerupai tiram
.
Menurut kajian pakar sains memakan ia sebagai hidangan haarian, ia mampu mengurangkan kadar kolestrol dalam keadaan tertentu. Malah berupaya membunuh dan mencerna cacing gelang
.
Tumbuh di atas tanah, di permukaan batang pokok, tunggul kayuatau apa sahaja permukaan yang boleh menjadi sumber makanannya
.
No comments:
Post a Comment